Penne

Penne, bovenop een heuvel gelegen met een imposante burcht op de top, is gesticht in 1109 door de burggraaf van Albi. Rond 1140 hadden Tempeliers eigendommen in het dorp. Penne ligt aan het Forêt de Grésigne, de rivier Aveyron stroomt er langs.

Kleine straatjes brengen u bij het kasteel. Reeds in 825 werd het genoemd tijdens een bezoek aan de vallei door Pepin, de koning van Aquitaine. Alhoewel niet vast staat dat het kasteel eigendom was van Tempeliers weet men wel dat de eigenaren sympathieën hadden met de orde, ze beschermden namelijk de weg naar de vallei die naar Montricoux leidde.

Het kasteel wordt sinds 2009 gerestaureerd. 

Het eerste weekend van augustus is er het Fête Médiévale. 

Klik hier voor meer informatie.

Foto: Tarn Tourisme

Cordes-sur-Ciel

Cordes-sur-Ciel is gesticht in 1222 door graaf Raymond VII van Toulouse als toevluchtsoord voor de katharen in de regio. Het is een etappeplaats op de bedevaartsroute naar Compostela. Tot 1993 heette het dorp ‘Cordes’. In het Occitaans wordt het dorp ‘Còrdas’ genoemd. In 2014 is het dorp verkozen tot “favoriet Franse Dorp”.

Parkeer uw auto beneden in het dorp of op de gratis parkeerplaats P1 en wandel langs de steile straatjes naar boven. Het oude centrum is zeer toeristisch, leuke winkeltjes, bars en restaurants zijn er in overvloed. Loopt u liever niet naar boven, dan kunt u het toeristische treintje nemen of met de auto naar boven rijden en daar parkeren.

Elk jaar rond 14 juli transformeert Cordes tijdens de Fêtes Médiévales tot een Middeleeuws dorp. De bevolking huldt zich in Middeleeuwse gewaden en er is zang en dans uit die tijd.

Vaour

Vaour is bekend om zijn Dolmen de Peyralade, de grootste van het departement, en de Commanderie van de Tempeliers. Maar wat het dorp echt op de kaart heeft gezet is het jaarlijks terugkerend festival l’Été de Vaour. Vaour is één van de weinige dorpen waar het inwonertal groeit. De Vaourais zijn levendig en jong, er heerst een hippie-achtige sfeer.

Het été de Vaour vindt plaats rond de eerste week van augustus. Het dorp wat normaal zo’n 350 inwoners telt, wordt dan door duizenden gasten overspoeld. Vanuit heel Frankrijk komen ze genieten van de muziek, de ambiance, de biologische eettentjes en de animaties. Het festival is absoluut een aanrader.

Foto: Tarn Tourisme

Saint-Antonin

In het hart van de Gorges de l'Aveyron ligt het middeleeuwse stadje Saint-Antonin-Noble-Val, getuige van twaalf eeuwen geschiedenis. De historische stad, die bestaat uit een groep oude huizen die met elkaar verweven zijn in een volledig bewaard netwerk van smalle, kronkelende straatjes, verbergt gemetselde of met glasramen versierde ramen, gotische of romaanse bogen die oude portalen sieren, en sporen van oude winkels.

Op zondagochtend is er de veelbezochte markt, in de zomer ook zeer in trek bij toeristen .

Gaillac

Gaillac dankt zijn naam aan de wijngaarden die het omringen. De reputatie van de wijnen van Gaillac is alom bekend.

Bezoek de vele monumenten (de abdij van St-Michel, de kerk van St-Pierre, de Place du Griffoul, de herenhuizen Yversen en Pierre de Brens, het Château-Musée des Beaux Arts de Foucaud, enz.), de parken en de levendige straten van Gaillac. 

In de zomer zijn er talloze muzikale festivals en feesten, met wijnhuizen en foodtrucks.

Foto: Tarn Tourisme

Albi

Wandel door de voetgangersstraatjes of maak een boottochtje om Albi vanaf de rivier te ontdekken. Breng een bezoek aan de indrukwekkende kathedraal Sainte-Cécile, de tuinen van het bisschoppelijk paleis van la Berbie, de kloostertuin van de Kapittelkerk Saint-Salvi, het bekende museum van Henri de Toulouse-Lautrec, wandel over de 11e eeuwse Pont-Vieux of langs de oevers van de Tarn.

Het meest indrukwekkende van Albi is ongetwijfeld de kathedraal. Het is de grootste bakstenen kathedraal ter wereld, 113 meter lang, 35 meter breed, muren die meer dan 40 meter hoog zijn en een klokkentoren van 78 meter hoog. Buiten lijkt het op een kasteel, binnen is het een rijk paleis met meer dan 18.500 m² beschilderde oppervlakte. Het bevat het grootste “Laatste Oordeel” (15e eeuw) en vele fresco’s uit de 16e eeuw. Het orgel van meer dan 16 meter breed en 15 meter hoog is gebouwd tussen 1734 en 1736. U kunt het beluisteren tijdens een mis op zondag om 11 uur of om 18 uur.

Foto: Tarn Tourisme

Bruniquel

Bruniquel is door Les Plus Beaux Villages de France erkend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Een bezoek aan dit middeleeuws dorpje is dan ook zeker een aanrader. Het kasteel dateert uit de 13e tot 19e eeuw en is toegankelijk voor het publiek. Bruniquel was vroeger bekend om zijn hennep-, linnen en saffraanhandel.

Najac

Najac is bekend om zijn oude huizen en zijn koninklijk kasteel uit de 13e eeuw. Het is geklasseerd als historisch monument en was onderdeel van een netwerk van koninklijke kastelen gelegen in de vallei van de Aveyron. Na het tijdperk van de Katharen was het een manifestatie van de koninklijke autoriteit op Najac. De Tempeliers werden hier in een diepe kuil opgesloten na hun arrestatie in het begin van de jaren 1300. In het dorp bevinden zich nog gebouwen en een fontein uit de 13e to 16e eeuw.

Toulouse

Toulouse, ook wel de roze stad genoemd, ligt 90 km van Hors des Brumes. De trein brengt je vanuit het nabijgelegen Laguépie in een uurtje naar hartje centrum. Toulouse staat bekend om zijn architectuur, zijn kleine gezellige straatjes en de oevers van de Garonne die dwars door de stad loopt.